In gezonden vragen;

Ik heb een hond genaamd Maya. Ik heb haar uit België gehaald en ze heeft een Belgisch paspoort voor gezelschapsdieren. Graag zou ik deze over willen zetten naar een Nederlands paspoort én op mijn naam zetten. Vooral, dat als ze wegloopt, we haar zo snel mogelijk kunnen terugvinden.

Vraag: Hoe kan ik dit het beste doen?

Antwoord: Voor honden uit het buitenland moet de eerste Nederlandse eigenaar een importmelding doen. Deze importmelding wordt gedaan bij de dierenarts.

Een Belgisch paspoort zal hoogstwaarschijnlijk een EU-dierenpaspoort zijn. Deze hoeft dus niet vervangen te worden. Een EU-dierenpaspoort is in heel de EU geldig. Deze paspoorten mogen alleen door de dierenarts worden verstrekt.

Stel dat uw hond zwervend wordt aangetroffen, dan kan via uw registratie snel met u contact opgenomen worden. Maak hiervoor een account aan en registreer uw huisdier in uw account. U kunt zelf aanvinken wat bij opvraag getoond mag worden. Uw telefoonnummer hebben wij, voor het gemak, al zichtbaar gemaakt. Dit kan ook weer uitgevinkt worden.

Vraag: Onze hond heeft een nestje gekregen, ook al was dit niet de bedoeling.
Wat moet ik nu doen?

Antwoord: Er zijn regels als men bedoeld of onbedoeld een nestje honden fokt. U, als eigenaar, moet de pups laten chippen en u moet voor de pups een EU-dierenpaspoort laten maken. Hiervoor moet u bij de dierenarts zijn.

Allereerst moet u een niet-bedrijfsmatig UBN-nummer aanvragen bij het RVO. Dat doet u hier. De dierenarts mag alleen honden chippen en een paspoort verstrekken als de eigenaar een UBN-nummer heeft. De dierenarts zorgt ervoor dat de registratie bij het RVO terechtkomt. Tenslotte moet u van de pups een geboortemelding doen. Dit doet u door een account aan te maken op www.hondregistreren.nl en vervolgens te kiezen voor ‘Nest/geboorte melden’ in uw account.

Als de pups naar een nieuwe eigenaar gaan doet u van de pup een afvoermelding. Dit doet u gemakkelijk in uw account door op het betreffende chipnummer te klikken en vervolgens de afvoermelding te doen. De nieuwe eigenaar moet hierop melden dat hij eigenaar is geworden van de pup. Hij maakt hiervoor een eigen account aan op www.hondregistreren.nl.

Wist u dat wij een informatieve folder hebben om aan de nieuwe eigenaar mee te geven? U kunt deze gratis bestellen als u de geboortemelding doet.

Vraag: Wij zijn als gezin op zoek naar een puppy. Waar moeten wij op letten?

Antwoord: Belangrijk is dat de pup is gechipt, een EU-dierenpaspoort heeft en dat de juiste, verplichte, registraties zijn gedaan én de fokker een UBN-nummer heeft.

Aan de hand van postcode en huisnummer kunt u controleren of er een UBN voor gezelschapsdieren op het betreffende adres is geregistreerd. Dit is een verplichting, ook al is het een eenmalig nestje. Binnenkort kunt u via link RVO check ✅ aan de hand van postcode huisnummer controleren of daar een UBN nummer aanwezig is. 

Bepalen of u van doen heeft met een serieuze, zorgzame fokker is niet altijd even eenvoudig.

Als u het chipnummer van één van de pups heeft, dan kunt u via RVO-check controleren of het EU-paspoort is geregeld, de geboortemelding is gedaan en de pup geregistreerd is.

Begint het nummer van de chip met ‘528’, dan heeft u van doen met een Nederlandse pup. Ziet u bij de registraties al afvoermeldingen staan, dan zijn er tussen u en de fokker nog andere eigenaren geweest. Mogelijk heeft u dan te maken met een hondenhandelaar.

Vraag altijd naar een koopovereenkomst. Dit is altijd verstandig, ook al is het een particuliere, eenmalige fokker.

Een aantal afspraken vastleggen, omtrent ziekte binnen een bepaalde tijd of ‘garantie’ is verstandig[WSd1] . Een aankoopbevestiging is al snel beter dan niets.

Hierbij geldt dat u vooral op uw gevoel moet afgaan. Voelt de fokker niet helemaal pluis aan, breek dan de koop af. Zoals Peter Gillis zegt: ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’.


 [WSd1] Spreek af dat wanneer u hondje laat controleren bij een dierenarts BV bij herhaal prik op 9 of 12 wkn leeftijd en er worden bezwarende afwijkingen geconstateerd hoe daarmee  wordt omgegaan. Wat als pup kort na aankoop problemen geeft bv diaree braken hoesten hoe dan te handelen.  

Vraag: Ik wil graag de naam van de hond en ons telefoonnummer en adres wijzigen. Hoe doe ik dit gemakkelijk?

Antwoord: Als u bent ingelogd op uw account kunt u wijzigingen doen van, zowel diergegevens als uw adresgegevens. Onder ‘Mijn gegevens’ in uw account. Vergeet niet om op opslaan te klikken, zodat aangepaste gegevens worden verwerkt.
Gegevens van huisdier kunt u aanpassen door op het betreffende chipnummer te klikken, ook hier weer niet vergeten te klikken op opslaan. 

Uw wachtwoord vergeten? Kies dan in het inlogscherm op Wachtwoord vergeten? In het verleden had u een gebruikersnaam, dat is nu uw e-mailadres. Weet u niet meer welk e-mailadres u gebruikt heeft? Stuur dan een mail naar hondregistreren@gmail.com met het chipnummer, uw postcode en huisnummer. Wij helpen u dan verder

Vraag: Ik kan niet meer inloggen. Mijn gebruikersnaam wordt niet herkend.

Antwoord: In het verleden werkten we met een gebruikersnaam en wachtwoord. U kon deze destijds zelf bepalen. In onze geheel vernieuwde database, per 1 november 2021, is uw gebruikersnaam vervallen. U gebruikt nu uw e-mailadres als gebruikersnaam.

Met de upgrade naar het nieuwe registratiesysteem zijn ook de wachtwoorden vervallen en zult u, als u uw account van voor november 2021 is, het wachtwoord opnieuw moeten instellen. Dit doet u door in het inlogscherm te klikken op Wachtwoord vergeten?

Mocht u uw mailadres niet meer actief zijn of u weet het ingevoerde mailadres niet meer. Stuur ons dan een mailtje met chipnummer, postcode en huisnummer. WhatsApp  mag ook.