De Europese Commissie heeft afgelopen december  (2023) een wetsvoorstel ingediend dat stapsgewijs het beleid voor het welzijn en de traceerbaarheid van honden en katten in Europa vormgeeft. Na het doorvoeren van enkele verbeteringen hebben alle 28 EU-lidstaten dit voorstel nu goedgekeurd.

Het is nu de beurt aan het Europees Parlement. De definitieve vorm van de wet zal afhangen van de onderhandelingen daar. Deze wet zal, wanneer aangenomen, de eerste EU-brede welzijnswet zijn die geldt voor alle honden en katten in de hele Unie.

Aanpassingen in het wetsvoorstel
In het oorspronkelijke wetsvoorstel zijn de volgende punten aangescherpt: het wordt strafbaar om honden en katten in de steek te laten; het fokken van hybride dieren (door kruising met wilde soorten) is verboden; vrouwelijke dieren die twee keer een keizersnede hebben gehad mogen niet meer worden ingezet voor fokkerij; dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken (inclusief mutilatie) worden uitgesloten van fok, wedstrijden, shows en tentoonstellingen; grotere fok- en handelsbedrijven moeten op locatie worden geïnspecteerd; en er wordt meer nadruk gelegd op databescherming en verplichte chipregistratie voor betere traceerbaarheid. 

 

Mutilatie verwijst naar het opzettelijk verminken of beschadigen van het lichaam van een dier op een manier die vaak onnodig en wreed is. In de context van dierenwelzijn omvat mutilatie praktijken zoals het couperen van staarten, het knippen van oren, het verwijderen van klauwen of tanden, en andere ingrepen die worden uitgevoerd om cosmetische of niet-medische redenen. Deze handelingen kunnen ernstige pijn, stress en gezondheidsproblemen veroorzaken voor de dieren. De nieuwe EU-wetgeving streeft ernaar dergelijke praktijken te verbieden om het welzijn van honden en katten te verbeteren.