Eenmalig nestje pups

Sinds 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd zijn bij een aangewezen portaal. Deze portalen geven de diergegevens door aan RVO.

Sinds 1 november 2021 kwam daar het Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) bij. Dit EU-paspoort is verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
 

U begint met aanvragen van een UBN dit doet u bij rvo met uw Digid u kiest UBN honden niet-bedrijfsmatig.

Op dit UBN nummer kunt u uw pups laten chippen en wordt er een EU-paspoort verstrekt. Dit wordt gedaan door een dierenarts. Het chippen kan eventueel ook via een chipper. 
 

Dierenarts meld bij rvo op uw UBNummer het chipnummer(s)  en paspoortnummer(s). Hier hoeft u verder niets voor te doen.

Als fokker van de pups moet  u een geboortemelding doen aan rvo hierbij vermeld u uw ubn.
chipnummer van de pups en chipnummer van de moederhond.

Hoe??

Maak een account aan op www.hondregistreren.nl. kies nest/geboortemelden.  vul de gevraagde gegevens in.
kies opslaan.  Na betaling worden de geboortemeldingen gedaan. 

Als u een of meerdere pups heeft geplaatst moet u hiervan een afvoermelding doen bij rvo.
Login op uw account, klik op chipnummer van pup die uw wilt afmelden en kies afvoer/verkoop.

In uw meldhistorie kunt u zien welke melden u gedaan heeft. 
Via Rvo raadplegen kunt u zien welke meldingen er gedaan zijn zoals paspoort en chipaanbrengmeldingen.

Tip!!  als u meerder meldingen heeft te doen kies dan voor aankoop van kortingskaart

 

 

U heeft een UBN bedrijfsmatig nodig als u aan een of meerder voorwaardens voldoet die gesteld worden aan bedrijfsmatigheid. Wanneer bedrijfsmatig?

In andere gevallen heeft u een UBN niet-bedrijfsmatig nodig.

De verschillen?

Niet-bedrijfsmatig UBN, 
UBN is gekoppeld aan uw burgerservicenummer, u hoeft niet te beschikken over bewijs van vakbekwaamheid en u hoeft de gebouwen waar in u honden houd aan te geven op kadastrale kaart (BAG).  U betaald eenmalig voor aanmaak van UBN, UBN is voor onbetaalde tijd.

Bedrijfsmatig,
Bewijs van vakbekwaamheid, aangeven waar hoden worden gehouden op kadastrale kaart (BAG), u betaald jaarlijks aan rvo voor uw UBNummer.

U beoordeelt zelf of u bedrijfsmatig houder van dieren bent. Vindt u dat u hobbymatig huisdieren houdt? Dan moet u dit bij een controle zelf aannemelijk maken bij de inspecteur. 

Honden die na 1 nov. 2021 in Nederland geimporteerd of geboren moeten beschikken over een EU-paspoort voor gezelschapsdieren (EU-dierenpaspoort). 
Geboren in Nederland dan is hiervoor de fokker verantwoordelijk.
Bij import binnen EU moet een hond een EU paspoort hebben. Komt hond van buiten de EU dan moet de eerste NL eigenaar EU-paspoort aanvragen bij dierenarts. 

Honden van voor 1 nov 2021 moeten over een EU paspoort beschikken als zij van eigenaar verwisselen, oude eigenaar is hier verantwoordelijk voor, heeft hond geen EU-paspoort dan moet oude eigenaar bij dierenarts een EU-paspoort aanvragen hiervoor moet hij beschikken over UBNummer. zie eenmalig nestje, UBN??

Honden in NL moeten gechipt zijn. 
NL honden hebben een 15 cijferig chipnummer het chipnummer begint met de nl landecode tw 528

Op www.hondregistreren.nl  onder rvo raadplegen kunt u zien welke meldingen er gedaan zijn op een chipnummer.
Van een hond geboren in NL na 1 november 2021 moet bij rvo  minimaal de volgende meldingen zijn gedaan paspoortmelding  chipaanbreng (merkDatumAanbrenging)  en geboortemelding en als hond niet meer bij fokker is een afvoermelding eventueel gevolgd door een aanvoermelding. 

U ziet bij  dierHerkomstLandcode  land van herkomst. 

Honden waarvan chipnummer niet begint met 528 zijn buitenlandse honden. bij rvo raadplegen  moet hiervan een importmelding vinden, bij zgn handelshonden vindt u na de importmelding een afvoermelding gevolgd door een aanvoermelding.   De importmelding is dan op UBN importeur vervolgens doet de importeur de hond over aan volgende eigenaar (afvoermelding) de nieuwe eigenaar heeft  aanvoermelding gedaan op zijn naam (NAW) gegevens.
 

Stap 1 ubn nummer aanvragen,

UBN uitprinten

Naar dierenarts met de pups

Dierenarts doet de pups chippen en verstrekt EU-dierenpaspoort, dierenarts verzorgt ook de melding aan rvo van chip en paspoort.

U doet de geboortemelding van de pups en als een pup naar een nieuwbaasje doet u een afvoermelding van de pup.

Geboortemelding doet u in een eigen account op www.hondregistreren.nl